top of page

Nettbasert utdanning – seriøst?

Updated: Sep 13, 2023

Stadig flere ønsker å studere på nett. Det viser en tydelig trend i søkertallene fra Samordna opptak for 2023. For første gang var tre nettbaserte studier på 10 på topp-listen over førstevalget til søkerne. Så hvorfor ser det ut til at norske studiesteder har problemer med å ta nettstudier seriøst?


Interessen for fleksible utdanninger fortsetter å øke – med en voksende andel førstevalgssøkere både til deltidsstudier og til nett- og samlingsbaserte studier.


Tallet på søkere som hadde rene nettstudier som førstevalg økte med 35,7 % i 2023. Samtidig var det en nedgang på 4,4 % i antallet førstevalgssøkere til stedbaserte utdanninger.


Statistikken viser også at de som har nett- og samlingsbaserte studier som førstevalg har en gjennomsnittsalder på 32,8 år, og er dermed eldre enn den generelle søkermassen på 25,1 år. (Kilde: Samordna opptak) Har norske universitet tilstrekkelig fokus på å tilpasse sine tilbud til denne eldre målgruppen?


Norge henger etter

Selv om digitalisering har vært en del av strategien til de aller fleste utdanningsinstitusjoner i mange år, har utviklingen av nettbaserte utdanninger gått tregt.


På KnowHow EdTech, UiS sin konferanse om læringsteknologi, får du høre om strategiske beslutninger og praktiske løsninger for nettbasert utdanning andre steder i Europa:

Portrettbilde av smilende mann i rutete skjorte.
Stuart Nicol, University of Edinburgh.

University of Edinburgh er et tradisjonsrikt, topp 100-universitetet. Tidig på 2000-tallet besluttet ledelsen at studietilbudet skulle digitaliseres. I dag tilbyr universitetet mer enn 70 konkurransedyktige nettstudier – i parallell med og uten at det går ut over det campusbaserte tilbudet. I tillegg har over 4 millioner personer tatt universitetets 80 korte gratis nettkurs.


Stuart Nicol, leder for læringsdesign og engasjement ved University of Edinburgh kommer for å fortelle om deres egenutviklede modell for nettbasert utdanning.


Holder utdanningen i live gjennom en krig


Da krigen brøt ut i Ukraina, ble det viktig å holde skoler og høyere utdanning i gang. Både for å opprettholde befolkningens utdanning, men også fordi utdanningssystemet er en betydelig kulturbærer og del av landets identitet. Veldig raskt klarte Ukraina å snu seg om for å gjøre utdanningen digital – og på tross av krigen har landet klart dette bedre, mer innovativt og raskere enn mange globale institusjoner fikk til under pandemien.


Olha Bershadska, konsulent for digital og hybrid læring ved Ukrainas departement for utdanning og vitenskap kommer for å fortelle hvordan Ukraina klarer å fortsette å levere utdanning i en krigssone, og hvilke metoder og initiativ de har tatt i bruk.


Portrett av kvinne med mørkt hår i rød skjorte.
Olha Bershadska, rådgiver til departement for utdanning og vitenskap i Ukraina.



Praktisk informasjon

  • Dato: 28. september

  • Klokkeslett: 16.00 - 21.00 (Mat serveres 16.00 og frem til programmet starter 17.00)

  • Sted: Tou Scene, Stavanger

  • Pris: NOK 350,- (Inkluderer et lett måltid – drikke kan kjøpes i baren.)


130 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page